چنین سوالاتی برای بررسی سرعت تفکر و واکنشتان پرسیده خواهند شد تا نتوانید خود را کاملاً برای مصاحبه آماده کنید. در این مواقع، کاملاً خونسرد باشید و پاسخی معقول به پرسش پیش رویتان بدهید.
خب، حال سوالات رایج در مصاحبه های شغلی را بررسی کنیم:
اولین نکتهای که باید به خاطر داشته باشید این است که درباره مسائل شخصیتان صحبت نکنید. شما در مصاحبه شغلی هستید و مطمئناً، مسئول استخدام علاقه دارد درباره پیشینۀ شغلیتان بیشتر بداند.
سعی کنید مختصر و کوتاه صحبت کنید. نیازی نیست که سوابق کاری خود را جزءبهجزء بیان کنید. سوابق کاریتان در رزومۀ شما وجود دارد. به همین دلیل سعی کنید نقاط عطف شغلی خود را به همراه تجربیاتی که از آنها به دست آوردهاید، بیان کنید.
همچنین، میتوانید درباره اهداف شخصیتان صحبت کنید. به طور کلی، در طی پاسخ به این سوال باید به شکل غیرمستقیم به مصاحبهکننده بگویید که چرا کارمند خوبی خواهید بود.
برای پاسخ به این سوال، اگر قصد دارید فهرستی از صِفات مانند خونسرد و متفکر، دقیق و ریزبین، وقتشناس و … را برای مصاحبهکننده نام ببرید، بهتر است خودتان را خسته نکنید زیرا هر شخصی میتواند درباره خودش چنین ادعایی داشته باشد.
برای پاسخ به این سوال بهتر است درباره سه کاری که به خوبی از پسشان برمیآیید صحبت کنید و هر کدام را با ذکر یک نمونه توضیح دهید. برای مثال اگر فرد منظمی هستید، دربارۀ نحوه مدیریت پروژههایتان صحبت کنید. اگر ریاضیتان خوب است، بهتر است از مهارتهای مدیریت مالی خود بگویید.
از بهکار بردن عباراتی مانند “من نقطه ضعفی ندارم” یا “نمیتوانم نقطه ضعف خود را به شما بگویم” پرهیز کنید. بهکار بردن چنین جملاتی در مصاحبه شغلی نشاندهندۀ این است که برای مصاحبه آماده نیستید. از طرف دیگر، برای اشاره به یک نقطه ضعف، با جملۀ “من خیلی کار میکنم” از خودتان تعریف نکنید.
به یاد داشته باشید که توانایی شناساییِ نقطه ضعف، یک مهارت بزرگ است. بر روی نقاطی از کارتان تمرکز کنید که نیاز به تقویت دارند. برای مثال شاید علاقه دارید برای یکی از مهارتهایتان آموزش ببینید. از این مهارت به عنوان یک نقطه ضعف نام ببرید، اما راهکار تقویت آن را نیز ارائه کنید. مصاحبهکننده با مطرح کردن این سوال میخواهد بداند که آیا فردی صادق و به دنبال پیشرفت هستید یا خیر.
اگر فرد درستی برای موقعیت شغلی مورد نظر هستید، حتماً این نکته را بیان کنید. بااینحال، یادتان باشد ممکن است دیگر افرادی که برای این موقعیت شغلی اقدام کردهاند نیز مانند شما شرایط لازم را داشته باشند یا حتی در مواردی از شما بهتر باشند.
در چنین شرایطی، بهتر است به دیگر مهارتهایتان تکیه کنید. برای مثال روابط عمومی قوی و همکاری نزدیک با کارکنان فعلی شرکت میتواند دلیل قانعکنندهای باشد.
اگر شرایط لازم برای شغل مورد نظر را ندارید از ادامۀ مصاحبه ناامید نشوید. از خودتان شور و اشتیاق نشان دهید. اگر در مهارتی ضعف دارید، بر روی علاقه و اشتیاق خود به یادگیری تاکید کنید. بر روی نکات مثبت کاری که قادر به انجامش هستید تاکید کنید و توضیح دهید که چگونه میتوانید آنچه را که بلد نیستید با برنامهریزی یاد بگیرید.
یکی دیگر از سوالات رایج در مصاحبه های شغلی درباره آینده شغلی شماست. این سوال فرصت مناسبی است تا دربارۀ اهداف و آرزوهایتان صحبت کنید. اشکالی ندارد که درباره پیشرفت شغلیتان صحبت کنید، مدیران بهدنبال استخدام افراد باانگیزه هستند. بنابراین از بیان اهداف شغلی خود خجالت نکشید.
سعی کنید اهداف خود را در چارچوب سازمان یا شرکتی که قصد استخدام شدن در آن دارید، به تصویر بکشید تا مدیران مجموعه نیز با اهدافتان بهتر آشنا شوند.
مصاحبه کننده با مطرح کردن این پرسش میخواهد میزان آشنایی شما با فعالیت مجموعه را محک بزند. در پاسخ به این سوال، شما باید نشان دهید که به خوبی درباره شرکت موردنظر تحقیق کردهاید. معمولاً باید به آنها بگویید که فعالیت شرکت دقیقاً همان چیزی است که به آن علاقمندید، از شهرت خوبشان اطلاع دارید و میدانید که با کار در آنجا پیشرفت خواهید کرد.
برای آنکه مصاحبهکننده را تحت تاثیر قرار دهید باید علاوه بر نام بردن نقاط قوت شرکت، به برخی از نقاط ضعفشان نیز اشاره کنید. اشاره کردن به چند نکته جزئی، باعث میشود مصاحبهکننده شما را به عنوان یک کارجوی ریزبین و نکتهسنج بشناسد.
برای بسیاری از کارجویان، پاسخ به این سوال یکی از سختترین بخشهای مصاحبه شغلی است. عدهای از افراد هستند که هیچ مشکلی برای صحبت کردن درباره حقوق و دستمزد خود ندارند. همهچیز به ویژگیهای شخصیتی شما بستگی دارد.
اول از همه باید بدانید که هیچ مشکلی ندارد که یک رقم مشخص را بیان نکنید و دستمزد خود را بر اساس شرایط متفاوت تعریف کنید. همچنین صحبت کردن درباره مزایا، بیمه و مدت مرخصی هیچ ایرادی ندارد. قبل از هرچیزی بهتر است فرصتهای شغلی مشابه در دیگر شرکتها را بررسی کنید تا از نرخ دستمزدها مطلع شوید.
انگیزه، موضوعی کاملاً شخصی است. بنابراین هیچ پاسخ نادرستی برای این سوال وجود ندارد. علاقه به پیشرفت و میل به موفقیت، مشوقهای خوبی برای کار کردن هستند. همچنین توانایی فراهم کردن شرایط یک زندگی خوب برای اعضای خانواده نیز پاسخی بسیار معقول است.
تقریباً همۀ افراد در رزومه خود مینویسند که در کار تیمی عملکرد خوبی دارند، اما عده کمی واقعاً میدانند که کار تیمی به چه معناست. سعی کنید از تجربیات خود مثال بزنید، مثالهایی از برقراری ارتباط با دیگران یا ایجاد یک شبکه ارتباطی کافیست.
پاسخ به این سوال برای افرادی که قرار است هدایت یک تیم یا مدیریت یک دپارتمان در اختیارشان قرار بگیرد، اهمیت بالایی دارد.
همیشه یک سوال برای پرسیدن داشته باشید زیرا
ممکن است این آخرین شانس شما برای اشاره به بخشی از کار باشد که فرصت صحبت
دربارۀ آن در طول مصاحبه بهوجود نیامده است. همچنین میتوانید از آنها
بخواهید که نظرشان درباره عملکردتان در طول مصاحبه را بگویند.
یک حرکت حرفهای این است که یکی از مواردی که مصاحبهکننده در طول مصاحبه
به آن اشاره کرده است را یادآوری کنید و از او بخواهید کمی بیشتر درباره آن
توضیح دهد. این کار نه تنها شما را علاقمند نشان میدهد، بلکه به
مصاحبهکننده ثابت میکند که در طول مصاحبه با دقت به صحبتهایش گوش
دادهاید.
مطمئناً این ۱۰ مورد تنها سوالات رایج در مصاحبه های شغلی نیستند که در طول مصاحبه از شما پرسیده میشوند، اما میتوانند دیدگاه خوبی نسبت به آنچه قرار است اتفاق بیافتد در اختیارتان قرار دهند. دانستن این سوالات به موفقیت مصاحبه شما کمک میکند. به خاطر داشته باشید که اگر سوالات مطرح شده در طول مصاحبه، بسیار شخصی بودند میتوانید به آنها پاسخ ندهید.